Kevesebb álláskereső Veszprém megyében

Kevesebb álláskeresőA megye kistérségeiben összesen 18.842 fő álláskeresőt tartott nyilván a munkaügyi központ, közülük 1.592 fő volt pályakezdő fiatal. A közlemény szerint az idegenforgalmi holtszezon, illetve a február hónapban befejeződő téli közfoglalkoztatás ellenére az állástalanok 2012. második havi záró létszáma alacsonyabb a januárinál, és lényegesen kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

A hónap folyamán elsősorban az országos közfoglalkoztatási programok, az önkormányzati hosszabb idejű közfoglalkoztatások, valamint a hátrányos helyzetű kistérségekben (Sümeg, Devecser) induló Start munkaprogramok keretében megvalósuló foglalkoztatási lehetőségek ellensúlyozták a holt idény kedvezőtlen hatásait a munkaügyi központ értékelése szerint.

Megállapították: az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest a nyilvántartott pályakezdő álláskeresők 111 fővel többen, a munkaviszonyukat vesztett állástalanok viszont 3.416 fővel kevesebben voltak; éves összehasonlításban - Nyugat-Dunántúl három megyéje mellett - Veszprém megyében csökkent 10 százaléknál nagyobb mértékben a nyilvántartott álláskeresők száma.

A munkaügyi központ közlése szerint az idén februárban 1.777 új álláshelyet jelentettek be a munkaadók a megye foglalkoztatási körzeteiben;

 a bejelentett új álláshelyek közül 456 főnek támogatás nélküli, 1.321 főnek pedig támogatott álláshelyet kínáltak a munkáltatók. A kirendeltségeken februárban megjelenő kereslet 74 százaléka közfoglalkoztatási munkalehetőség volt.

Február végén a megye gazdaságilag aktív népességének 11,5 százaléka volt nyilvántartott álláskereső, a regisztrált álláskeresők gazdaságilag aktív népesség százalékában mért aránya alapján a megye munkaerő-piaci pozíciója nem változott, a főváros és a többi megye mutatóinak növekvő számsorában továbbra is a hatodik helyen áll - áll a központ közleményében. Az év második hónapjában a gazdaságilag aktív népesség a megye valamennyi foglalkoztatási körzetében kisebb arányban volt állás nélkül, mint egy évvel ezelőtt.

HR Protál