Kevesebben keresnek munkát Veszprém megyében

munkakeresésSzeptember végén Veszprém megye gazdaságilag aktív népességének 8,8 százaléka volt nyilvántartott álláskereső. Az országon belüli, különböző szintű területi egységek munkaerő-piaci helyzetének összehasonlítására szolgáló mutató alapján Veszprém megye - Győr-Moson-Sopron megye, a főváros, valamint Vas, Pest és Komárom-Esztergom megye - után szeptemberben is a hatodik legkisebb mérőszámmal rendelkezett.

A közlemény szerint a megye regisztrált álláskeresőinek számát továbbra is csökkenés jellemzi, amelynek mértéke nagyobb, mint országosan. A kilencedik hónapban megkezdődött az idegenforgalmi idényben foglalkoztatottak szokásos visszaáramlása, továbbá folytatódott a pályakezdők kirendeltségeken történő jelentkezése is.

Szeptember elsején indult el Veszprém megyében is az Első munkahely garancia elnevezésű program, amely a fiatal munkavállalók munkaerő-piaci helyzetének javítását, az első munkahely, illetve a szükséges munkatapasztalat megszerzését segíti elő. A program keretében a munkaügyi központ 88 millió forintos támogatással, 173 fiatal munkába állását tette lehetővé - közölte a kormányhivatal.

A hónap során 1.937 új álláshelyet jelentettek be a munkaadók. Az új álláshelyek közül 731 esetben nem igényeltek támogatást a munkáltatók, míg 1.206 támogatás útján betölthető munkalehetőség volt.

A legnagyobb munkaerő-kereslet Pápa és Veszprém körzetében jelentkezett. Itt a támogatás nélküli és a támogatott munkahelyek számában egyaránt növekedés mutatkozik, mind az egy hónappal, mind az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest.

A gazdaságilag aktív népesség a megye valamennyi foglalkoztatási körzetében kisebb arányban volt állás nélkül az országos átlagnál.

A megyén belül a Balaton-parti térségek - Balatonfüred, Balatonalmádi, Tapolca -, valamint a megyeszékhely és Zirc körzetének munkaerő-piaci pozíciója továbbra is kedvezőbb a megyei átlagnál - áll a hivatal közleményében.