Öt dolog, amit át kell gondolnunk állásinterjú előtt!

Interjúnk lesz holnap és még nem készültünk fel? Itt az öt legfontosabb lépés, amit mindenképp tanácsos átnéznünk!

1. Nézzünk utána a pozíciónak amit megpályázunk. Gondoljuk végig, hogy az adott munkát miért és hogyan tudnánk jól végezni. Milyen gyakorlatot tudunk felmutatni a területen? Mit mondanánk, ha feltennék a kérdést: „Miért Önt válasszuk?”

2. Manapság az interjúk nagy részén elhangzik a kérdés: „Mik az Ön gyengeségei? A barátai mit mondanának Önről? Vagy ellenkezőleg: „Mik az Ön erősségei?” Készüljünk fel erre a kérdésre! Ha nem tudjuk a választ, kérjünk tanácsot ismerőseinktől telefonon, e-mailen vagy Facebook üzenet formájában! És a válasz már ott is van!

3. Próbáljunk utánajárni a cégnek, ahová behívtak. Nézzük meg honlapjukat, hogy mit írnak magukról. Legyünk tisztában a cég múltjával, terveivel. Ha van közösségi oldalon csoportjuk olvassuk el a híreket amiket megosztottak!

4. Gondoljuk végig vajon az interjúztató milyen kérdésekkel lephet meg minket. Mi mit kérdeznénk az ő helyében? Tegyük fel magunknak a kérdéseket, és fogalmazzunk meg magunkban többféle frappáns választ is. Miért? Mert nem tudhatjuk előre milyen típusú környezet, interjúztató vár minket. Lehet szigorú, aki akár keresztbe nyelne. Készüljünk fel arra, hogy neki mit válaszolnánk! Előfordulhat, hogy egy mosolygós, barátságos, szemmel láthatóan nyitott felvételiztetőnek kell megfelelnünk. Vegyük számításba ezt is!

5. Utoljára a fekete leves! Megkérdezik majd, miért váltak el útjaink az előző munkáltatóval. Vigyázzunk! A rossz, negatív dolgok kerülendők! Vagy mindenképp legyünk diplomatikusak. Számítsunk a „Miért Önt vegyük fel erre a pozícióra?” kérdésre, ahogy sok munkavállaló megkérdezi a bérigényt is. Ha nem tudjuk mit válaszoljunk, nézzünk utána! Akár itt, a honlapunkon!

És ennyi! Az interjú általában akkor a legjobb, ha pörgős, nem áll le. Amikor ott leszünk, fókuszáljunk arra, hogy ez egy „játék”, ahol az interjúztató egyenrangú partner. Ne izguljunk és ne féljünk! Ha szükséges gyakoroljuk a válaszokat, akár úgy, hogy előre rögzítjük őket egy magnóra, telefonra és visszahallgatjuk amit mondtunk. Ha valami nem tetszik, akkor finomítsunk, csiszoljunk rajta. Az interjún magunkat adjuk!

A siker, kitartás kérdése. Ha az interjú mégsem sikerülne, ne csüggedjünk! Gondoljuk át mit csináltunk rosszul. Mindig előre nézzünk!