Rekordszinten az euróövezeti munkanélküliségi ráta

munkanélküliségi rátaRekord szintre emelkedett szeptemberben a munkanélküliségi ráta az euróövezetben, ez 11,6 %-os munkanélküliséget jelent. A tízzel több országot magába foglaló Európai Unióban azonban az előző hónaphoz hasonlóan 10,6 %-on áll a ráta.

 

 

Szeptemberben a 17 tagú euróövezetben (vagyis azokban az országokban, ahol Euró a hivatalos fizetőeszköz) 11,6 százalékra emelkedett a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta az augusztusi 11,5 százalékról, bár az elemzők 11,5 százalékot vártak.

A 27 tagú Európai Unióban a munkanélküliségi ráta nem emelkedett az augusztusi 10,6 százalékról. A munkanélküliség mindkét térségben jelentősen emelkedett az egy évvel korábbihoz képest: 2011 szeptemberében az euróövezetben 10,3 százalékos, az EU-ban 9,8 százalékos volt a munkanélküliség.

Ausztriában a legalacsonyabb munkanélküliségi ráta

A tagországok közül a legalacsonyabb munkanélküliségi rátát Ausztriában (4,4 százalék), Luxembourgban (5,2 százalék), Németországban és Hollandiában (egyaránt 5,4 százalék) regisztrálták.

Munkanélküliség az EU államokban

A legmagasabb munkanélküliségi ráta Spanyolországot (25,8 százalék) és Görögországot (25,1 százalék júliusban) sújtja a közösségen belül. Az egy évvel korábbihoz képest szeptemberben az unió tagjai közül húsznál emelkedett, és hétnél csökkent a munkanélküliségi ráta. A legnagyobb csökkenés Litvániában volt, ahol 14,2 százalékról 12,9 százalékra esett a munkanélküliségi ráta. Észtországban 11,4 százalékról 10,0 százalékra (augusztusi adatok), Lettországban pedig 17,0 százalékról 15,9 százalékra (második negyedévi adatok) csökkent a munkanélküliségi ráta.

Görögországban a legrosszabb a helyzet

A legnagyobb növekedés éves összevetésben Görögországban volt, ahol 17,8 százalékról 25,1 százalékra emelkedett (júliusi adatok), valamint Cipruson, ahol 8,5 százalékról 12,2 százalékra, illetve Spanyolországban, ahol 22,4 százalékról 25,8 százalékra és Portugáliában, ahol 13,1 százalékról 15,7 százalékra.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon augusztusban a szeptemberi uniós átlaggal azonos, azaz 10,6 százalékos volt a munkanélküliségi ráta.

(MTI)